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What will be 
covered

• Sick Leave Payout Defined

• Who is eligible?

• Historical Practice

• How did we get here?

• Policy Interpretation & History

• Legal or not?

• Employee or not?

• Solutions & Board Direction



Sick Leave Payout Defined

 Personnel Rule 6101 – Upon retirement from the California Public Employees Retirement 
System (CalPERS), Social Security, or upon the death of an employee, an employee (or 
employee’s estate) may be eligible to receive a cash payout of their remaining sick leave 
balance pursuant to the applicable MOU. 

 All MOU’s Payout Language 

 - Employees with less than 15 continuous years of County service – sick leave balance 
is reduced by 176 hours and then the employee is entitled to 50% of the value of the 
remaining, if any. 

 - Employees with 15 or more continuous years of County service – employee is entitled 
to 50% of the value of their sick leave balance. 

 Contract Language – Same language/benefit as MOU’s



Who is 
Eligible?

Joint Council

LEMA

POA

Management

Contracts

Elected Officials



Historical
Practice for 
Department 

Heads

Department Heads (Elected)

 When a “Regular Employee” transitioned to 
become an Elected Official:

1. Sick leave balance was frozen.

2. Once the Elected Official Retired, sick leave pay-out 
occurred.

Department Heads (Appointed)

 Similar to Elected Officials, appointed contract 
employees no longer accrue sick leave.  Instead, 
they earn PTO and retain their sick leave balance 
earned from previous MOU to be paid out upon 
retirement.



How Did We 
Get Here?

 Letters were sent to current Elected Officials & 
Recently-Retired Elected Officials:

 Letter stated sick leave balances should have 
been abolished when transitioning from “Regular 
Employee” to Elected Official.

 Current Elected Officials would not receive sick 
leave payout when they retire.

Sick Leave Balances would be wiped out.

 Retired Elected Officials were asked to pay back 
sick lave payouts.

 The letter also stated sick leave has “no cash 
value” 

 MOU and contract language gives it value



Policy 
Interpretation 

& History

 All notified Elected Officials that were paid out their sick 
leave upon retirement were members of a bargaining unit 
prior to taking office. 

 There is no language in the MOU’s discussing what happens 
to a “regular employee’s” leave banks should they transition to 
an Elected Official position. Moreover, there is no language 
that indicates this leave should be abolished upon transitioning 
to an Elected Official.

 There is evidence as far back as 1978 (46 years) that 
Elected Officials maintained their sick leave balances and 
were paid out upon retirement. 

 There is long standing practice of freezing leave banks and 
paying them out at retirement as stated in the MOU’s in which 
the leave was originally earned.

 Thus, absent readily available written policy or MOU language 
specific to Elected Officials, there was an apparent policy 
interpretation that determined the sick leave pay out 
entitlement continued when transitioning to an Elected Official 
position.



Is it legal to have a sick leave pay-out policy for elected officials?

 As stated in the letters that went to Elected Officials “California state 
law does not require employers to cash out sick leave upon an 
employee’s separation, unless there is a provision within the 
employer’s policies which specifically allows it.” 

 It does not say that it “CAN’T” be paid out.

Is it legal for elected officials to have sick leave balances?

 Elected Officials do not accrue leave…there is no need, but the County 
is not legally prohibited to maintain a balance for later payout.

Is it legal to continue sick leave pay-outs for elected officials?

 46 years of sick leave payout history for Elected Officials.

 Policy has been interpreted to include Elected Officials.

 Long-standing practice of that policy interpretation.

Legal or not?



According to Personnel Rules…

Health Insurance – Personnel Rule § 5101

Applicable to – “all regular employees”

Pension Plan – Personnel Rule §5301

Applicable to  “all regular employees” and JC employees that work 20 
hours of more

Deferred Compensation – Personnel Rule §5303

Applicable to – “all employees”, excluding Extra Help

Employee or Not?



Who is a “Regular Employee”?

 “Regular employee” has been interpreted to include Elected 
Officials and Contract employees since both types of 
employees receive Health Insurance, participate in the 
Pension Plan, and receive Deferred Compensation.

 Furthermore, Personnel Rule §6101 for Sick Leave, includes 
all “regular employees”, except Elected Officials and Contract 
employees…this appears that both types of employees 
would “generally” be considered “regular employees”, since 
language is necessary to exclude the them. 

Employee or Not?



Leave “as is”
 Leave letters in place requesting payback and abolishing 

sick leave balance for current Elected Officials

 Risk of not getting current Assistants and qualified 
employees to fill vacancies for outgoing Elected Officials

 Potential lawsuits

Possible Solutions 
& Board Direction 



Rescind letters & revise Personnel Rules and/or County 
Code to reflect historical interpretation and past practice
 Modify definition of “regular employees” in Personnel Rules to include 

elected officials; or:

 Modify Personnel Rules related to benefits (health insurance, pension, and 
deferred comp) to include Elected Officials; or

 Modify Personnel Rule related to Sick Leave – could be modified to be 
applicable to Elected Officials & Contract employees for only the section related 
to “Sick Leave Upon Retirement”

 Modify Elected Officials Salary Ordinance to include all benefits (health 
insurance, pension, and deferred comp) and sick leave payouts.

 Modify MOU’s to preserve sick leave balances earned and pay-out at 
retirement, even if employee later becomes elected official.

Possible Solutions & 
Board Direction



Questions


